Stöld
Ann-Helén Laestadius
  • STARKA KARAKTÄRER
  • FAMILJEDRAMA
  • BUDSKAP
  • MÅSTE PRATA OM
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789189051348

ANTAL SIDOR
440

FÖRLAG
Romanus & Selling

Otroligt stark berättelse om en del av Sverige där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.
Kerstin, redaktör

Samernas renar tjuvjagas och dödas brutalt. Polisen prioriterar inte de här brotten och spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Den här romanen bygger på verkliga händelser och som läsare får vi följa Elsa och hennes familj när de kämpar för rättvisa.

Om boken:

”Ska jag ta henne till en kurator varje gång vi hittar en död ren får jag skaffa klippkort”, säger Elsas mamma uppgivet. Men den här gången var det Elsa själv som hittade renen, och vad hennes mamma inte vet är att hon bevittnat något fasansfullt som hon inte vågar berätta om för någon.

Det var en mörk januarikväll och nioåriga Elsa provåkte sina nya skidor, hennes första egna som äntligen inte var storebrors gamla avlagda. Omgiven av snötunga granar och mörker smet hon ut ensam för att göra i ordning pellets till familjens renar, som en överraskning för sin mamma och pappa.

Plötsligt hörs en skoter starta och hon ser direkt vem det är. Någon som hon är livrädd för. I handen håller han en blodig kniv och den döda fjolårskalven ligger intill stängslet. Det är hennes ren. Hon känner igen den och ger ofrivilligt ifrån sig ett ljud. Han hör henne, flinar och håller sedan ett finger mot munnen. Så drar han fingret över sin hals. Död, det betyder död, det vet hon.

Mannen gasar därifrån på skotern utan att märka att renörat landar i snön. Det duniga örat med märket som bevisar att kalven tillhör Elsas familj.

Elsa vet ännu inte att händelsen ska komma att påverka hela hennes liv. Genom åren bär hon i hemlighet med sig det lena lilla örat som en ständig påminnelse om hotet. Och medan familjen och släkten kämpar för rättvisa, växer inom Elsa en livsfarlig desperation ...

Läs mer

Septembers böcker

Andreas Norman
Silje Ulstein
Paula Hawkins
Bryan Washington
Martin Nordin

Ann-Helén Laestadius:

"Stöld är en historia som krävt mycket tid och eftertanke eftersom den bygger på svåra verkliga händelser...
För mig är Stöld en berättelse om vad desperation gör med människor. Hur svårt det är i små byar där alla känner alla. Där en enda polispatrull ska bevaka ett gigantiskt område. Där konflikter om marker och jakt präglar generationer."