Sommaren 1985
John Ajvide Lindqvist
Kerstin
redaktör

"Bland det bästa jag läst på länge! Dialogen, överraskningarna, skildringen av en sommar som förändrar allt. Ajvide Lindqvist skriver med en så stark närvaro och fingertoppskänsla att jag blir helt trollbunden."

"En av hans allra bästa." Lotta Olsson, DN

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng – fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet.

Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

RECENSIONER:

"En riktig bladvändare." SvD 

"Träffsäkert om tidsandan, musiken, naiviteten och verklighetschocken, som en skymning och soluppgång samtidigt." Ulrika Milles, SVT Nyheter

"Inkännande, vemodig och rolig." Sydsvenskan

"Sommaren 1985 är en tät roman, och en av John Ajvide Lindqvists allra bästa." Dagens Nyheter, Lotta Olsson

"Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist är en roman som utan att hymla korsbefruktar tv-serierna Vi på Saltkråkan och Stranger things. (...) en bok vars underliggande trauma, och fina relationsskildring av barn på den sårbara gränsen till vuxenlivet, dröjer sig kvar." BTJ, Johan Kennebjörk

"Den stora behållningen i Ajvide Lindqvists författarskap har alltid varit personporträtten och skildringen av mänskliga relationer, vår längtan efter gemenskap och identitet. Och det finns nog ingen annan tid i en människas liv när den längtan är så tydlig, som under de första tonåren. Som det här gänget. (...) Det ger också en känsla av modern vandringssägen, nästan som en lång creepy pasta. Och som mysig sommarskräckroman räcker det fint." Norra Skåne, Lisa Marques Jagemark
 
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789177753360

ANTAL SIDOR
325

FÖRLAG
Ordfront förlag

UTGIVNINGSÅR
2023
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789177753360

ANTAL SIDOR
325

FÖRLAG
Ordfront förlag

UTGIVNINGSÅR
2023

Julis böcker

R F Kuang
Sandrine Collette
Fly
Anders Roslund

John Ajvide Lindqvist

Född 1968, och uppvuxen i Stockholmsförorten Blackeberg, där också hans genombrottsroman supersuccén Låt den rätta komma in (2004), utspelar sig. Nu bor han på Rådmansö i Roslagen tillsammans med sin fru, författaren Mia Ajvide. Han har gett ut ett tiotal romaner och 3 novellsamlingar, som ofta har inslag av skräck och övernaturliga händelser.

Julis böcker

R F Kuang
Sandrine Collette
Fly
Anders Roslund
Julis böcker
R F Kuang R F Kuang
Sandrine Collette Sandrine ...
Anders Roslund Anders Ro...
Nisha J Tuli Nisha J T...
Klarna