Helga
Bengt Ohlsson
Karin
redaktör

"Det här var en bok jag längtade hem till när jag inte kunde vara hemma och läsa. Bengt Ohlsson är enastående, en av mina absoluta favoriter. Här finns flera stycken som jag strukit under och skickat till kompisar, för att de väcker så många tankar."

Helgas förflutna knackar plötsligt på dörren...

Det har gått trettio år sedan Helgas ex-man, pastor Gregorius, dog när en främling plötsligt hör av sig till henne. Han har hittat doktor Glas dagbok, med uppgifter om Helga som är upprörande, skamliga och skrämmande… 

I brevet som är adresserat till Helga står det bland annat:

"Dagboken innehåller uppgifter som inte bara är upprörande och komprometterande, både för Er och andra, utan i vissa fall – om de nu stämmer – direkt kriminella …"

Helga läser brevet flera gånger. För varje gång hoppas hon att innehållet ska förändras, att hon missuppfattat något. Nyss var hennes liv enkelt. Hon är just hemkommen från en badresa med Signe, den numera vuxna dottern som alla tror är pastor Gregorius. I själva verkat är det hennes fd älskare som är Signes fader, men han försvann redan när kärleksbarnet låg i magen. 

Helga har aldrig berättat sanningen för Signe. Eller för sin man Ivar, som hon har två söner med. Varför skulle hon det? Och Ivar har också sina hemligheter. Efter att ha råkat höra ett telefonsamtal en sen kväll är Helga säker på att hennes man har en älskarinna. Och ska hon vara ärlig så fyller det henne med lättnad.

Men nu hotas hela hennes tillvaro. En man börjar stryka runt huset och som om inte det var nog hör även hennes gamle älskare av sig och kräver att hon lägger korten på bordet...

Tjugo år efter romanen Gregorius, som tilldelades Augustpriset, återkommer Bengt Ohlsson med en efterlängtad fristående roman om pastor Gregorius hustru Helga. Äntligen får vi veta vad som hände med Helga!

FORMAT
Inbunden

ISBN
9789100805081

ANTAL SIDOR
300

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2024
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789100805081

ANTAL SIDOR
300

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2024

Septembers böcker

Johanna Holmström
Emma Hamberg
Ella-Maria Nutti
Mattias Edvardsson

Bengt Ohlsson

Han föddes 1963 och bor i Stockholm. 1984 debuterade han med romanen Dö som en man, sa jag. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings. Han skriver även dramatik, krönikor för Dagens Nyheter och svarar också på relationsfrågor i Amelia.

Septembers böcker

Johanna Holmström
Emma Hamberg
Ella-Maria Nutti
Mattias Edvardsson
Septembers böcker
Johanna Holmström Johanna H...
Emma Hamberg Emma Hamb...
Ashley Elston Ashley El...
Ella-Maria Nutti Ella-Mari...
Mattias Edvardsson Mattias E...
Klarna