Den första boken
Karolina Ramqvist
Elia
formgivare

"Karolina Ramqvist har perfekt gehör för stämningar och en förmåga att skriva så att det känns som om man vore där själv. Jag är gärna flugan på väggen i den här romanen om kärlek, sex och makt."

"Den första boken håller internationell klass." DN

Jamaica, våren 2002. Hon ligger i sängen, vaken men utan att röra sig. I taket kilar ödlorna fram och tillbaka och mellan fönsterluckorna letar sig solen in. Han ligger bredvid henne, fortfarande sovande med ena armen utsträckt över henne. Hans mörka hy mot hennes vita.

Första gången de låg med varandra i den här sängen bad han henne om pengar. Hon förstod inte vad han menade först, kände bara hur något dalade inom henne. Det var betalning för lakanen, förklarade han. De måste tvättas efteråt.

Nu känns stugan som hemma, och hon tvättar lakanen själv. Men det finns ett annat hemma också. Där en annan man väntar på henne.
 
Över en enda förmiddag får vi följa det unga parets historia, från den trevande början till det ofrånkomliga slutet. Det är en vindlande kärleksroman där öns brutala förflutna, liksom frågor om makt och underordning, formar de älskandes öde i högre grad än de själva vill erkänna.
 

RECENSIONER
”Karolina Ramqvist har en förmåga att förvåna. Och hon har ett absolut gehör för stil. Två egenskaper som många författare kan avundas henne.” DN

"Karolina Ramqvists Jamaica-roman imponerar" Expressen

”En av de mer intressanta svenska författare vi har i dag.” Borås Tidning

"Den första boken visar upp en författare som har full kontroll över språk, stil och disposition. Det är en text som tar sig in i läsaren för att stanna där. Det är stort." Borås Tidning

"Karolina Ramqvists smärtsamma roman om passion och maktrelationer är storartad." Sydsvenskan

FORMAT
Inbunden

ISBN
9789100801311

ANTAL SIDOR
280

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2024
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789100801311

ANTAL SIDOR
280

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2024

Oktobers böcker

Sally Rooney
Ö
Sara Bergmark Elfgren
Jo Nesbö
Marcella Mravec

Karolina Ramqvist

Hon är född i Göteborg 1976, men växte upp i Nacka, Stockholm. Karolina är verksam som författare, journalist, kritiker och manusförfattare. Hon debuterade 1997 och har givit ut flera romaner och bland annat tilldelats Per Olov Enquists pris för "en unik position i svensk samtidslitteratur". Både Bröd och mjölk och Den första boken har höjts till skyarna av kritikerna.

Oktobers böcker

Sally Rooney
Ö
Sara Bergmark Elfgren
Jo Nesbö
Marcella Mravec
Oktobers böcker
Sally Rooney Sally Roo...
Ö Ö
Sara Bergmark Elfgren Sara Berg...
Jo Nesbö Jo Nesbö
Marcella Mravec Marcella ...
Klarna