Harlem Shuffle
Colson Whitehead
Kerstin
redaktör på Bookie

"Colson Whitehead rör sig ofta mellan olika genrer och den här gången har han skrivit en familjehistoria/deckargåta om hierarkier, rasism och relationer! Och när man läser känns det verkligen som att man är där, i 60-talets Harlem!"

Om hierarkier, rasism och livet!

Harlem, 1959. Utåt sett är Ray en väldigt skötsam person. Han har dock inte riktigt blivit godkänd av svärföräldrarna, fast han är beredd att göra vad som helst för att hans familj ska ha det bra. De hade gärna sett att han drog in mer pengar, men kanske känner de också på sig att Ray inte riktigt är ärlig med vem han är?

Faktum är att han lever något slags dubbelliv. Hans pappa var gangster och då och då försöker hans kusin övertala honom att vara med på något olagligt som ger dem snabba pengar. Om Rays fru Elizabeth kände till hans familjehistoria och visste vilka risker han har tagit skulle hon aldrig förlåta honom. Ray vill leva på rätt sida om lagen och satsar på att försöka få snurr på sin möbelbutik som han driver. Men när bankkontot börjar sina samtidigt som de behöver en större lägenhet nu när de snart ska få sitt andra barn, kan han inte stå emot frestelsen att starta en sidoverksamhet och börjar sälja stulna radioapparater.

Det ena leder till det andra, och det blir svårare och svårare att hålla uppe fasaden inför Elizabeth. Ray får farliga fiender men är inte riktigt beredd på att ge upp chansen till en stor summa pengar som är hans bara han spelar sina kort väl.

Harlem, 1964. Det är uppror och kravaller på Harlems gator efter att polisen har skjutit ihjäl en femtonårig svart pojke. Sommarhettan och våldet som trappas upp blir som en tryckkokare som när som helst kan explodera ...

FORMAT
Inbunden

ISBN

ANTAL SIDOR
400

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2021

ÖVERSÄTTARE
Eva Åsefeldt
FORMAT
Inbunden

ISBN

ANTAL SIDOR
400

FÖRLAG
Albert Bonniers Förlag

UTGIVNINGSÅR
2021

ÖVERSÄTTARE
Eva Åsefeldt

Junis böcker

Alice Winn
Moa Herngren
Taylor Jenkins Reid
Matthew Blake
Johan Ehn

Colson Whitehead

Colson Whitehead är född 1969 och bosatt i New York. Han har belönats med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017. När Barack Obama presenterade listan över de bästa böckerna han läst under 2021 fanns bl.a. Whieheads Harlem Shuffle med. 

Junis böcker

Alice Winn
Moa Herngren
Taylor Jenkins Reid
Matthew Blake
Johan Ehn
Junis böcker
Alice Winn Alice Win...
Moa Herngren Moa Herng...
Taylor Jenkins Reid Taylor Je...
Matthew Blake Matthew B...
Johan Ehn Johan Ehn
Klarna