Stöld
Ann-Helén Laestadius
Kerstin, redaktör

Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer.

Om boken:

”Ska jag ta henne till en kurator varje gång vi hittar en död ren får jag skaffa klippkort”, säger Elsas mamma uppgivet. Men den här gången var det Elsa själv som hittade renen, och vad hennes mamma inte vet är att hon bevittnat något fasansfullt som hon inte vågar berätta om för någon.

Det var en mörk januarikväll och nioåriga Elsa provåkte sina nya skidor, hennes första egna som äntligen inte var storebrors gamla avlagda. Omgiven av snötunga granar och mörker smet hon ut ensam för att göra i ordning pellets till familjens renar, som en överraskning för sin mamma och pappa.

Plötsligt hörs en skoter starta och hon ser direkt vem det är. Någon som hon är livrädd för. I handen håller han en blodig kniv och den döda fjolårskalven ligger intill stängslet. Det är hennes ren. Hon känner igen den och ger ofrivilligt ifrån sig ett ljud. Han hör henne, flinar och håller sedan ett finger mot munnen. Så drar han fingret över sin hals. Död, det betyder död, det vet hon.

Mannen gasar därifrån på skotern utan att märka att renörat landar i snön. Det duniga örat med märket som bevisar att kalven tillhör Elsas familj.

Elsa vet ännu inte att händelsen ska komma att påverka hela hennes liv. Genom åren bär hon i hemlighet med sig det lena lilla örat som en ständig påminnelse om hotet. Och medan familjen och släkten kämpar för rättvisa, växer inom Elsa en livsfarlig desperation ...

Läs mer

Läs mer
  • ÅRETS BOK-NOMINERAD
  • BUDSKAP
  • FAMILJEDRAMA
  • STARKA KARAKTÄRER
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789189051348

ANTAL SIDOR
440

FÖRLAG
Romanus & Selling
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789189051348

ANTAL SIDOR
440

FÖRLAG
Romanus & Selling

Januaris böcker

Malin Stehn
Sofie Weidemann
Colson Whitehead
Tessa Hadley
Anders Hansen

Januaris böcker

Malin Stehn
Sofie Weidemann
Colson Whitehead
Tessa Hadley
Anders Hansen
Januaris böcker
Malin Stehn Malin Ste...
Sofie Weidemann Sofie Wei...
Colson Whitehead Colson Wh...
Tessa Hadley Tessa Had...
Anders Hansen Anders Ha...